Trójkąciki z pianką malinową

Składniki na 10-12 porcji: Na biszkopt: 4 jajka, 11 dag cukru, 10 dag mąki pszennej. Ponadto: 1 kg malin, 300 ml śmie tanki kremówki 30 proc., 2 łyżki soku z cytryny, 10 dag cukru, 5 czubatych łyżeczek żelatyny, 2-3 łyżki cukru pudru, płatki migdałowe.

Reklama

Przygotowanie:

1. Białka ubij mikserem na sztywno, pod koniec wsypując cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp mąkę, wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 min w temperaturze 180°C.

2. 3 łyżeczki żelatyny rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku. Do 50 dag malin dodaj połowę soku z cytryny oraz cukier. Podgrzewaj, aż owoce się rozpadną. Przetrzyj przez sitko. Do musu wlej ciepłą żelatynę, wymieszaj. Śmietankę ubij na sztywno. Wlej mus z żelatyną, delikatnie wymieszaj. Masę przelej na wystudzony spód biszkoptowy, wstaw do lodówki.

3. Resztę żelatyny rozpuść w niewiel kiej ilości wrzątku. Do 40 dag malin dodaj cukier puder i sok z cytryny, podgrzej, przetrzyj przez sitko. Dodaj żelatynę, wymieszaj. Wylej na stężałą piankę, wstaw do lodówki. Udekoruj malinami i płatkami migdałowymi.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 260 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 28 dag herbatników, białko, 5 dag masła, po 20 dag rabarbaru i cukru żelującego, 15 dag truskawek, 9 jajek, 25 dag mascarpone, 50 dag mielonego twarogu, 25 dag śmietany, 1 szkl. cukru,... więcej