Truskawkowa Charlotta

Składniki: 4 dag cukru kryształu, 30 dag biszkoptów, 4 łyżeczki żelatyny, po 20 dag ricotty i mielonego twarogu, 10 dag cukru pudru, 200 ml kremówki, 40 dag truskawek.

1 Ugotuj syrop z cukru kryształu i 50 ml wody, ostudź. Dno i boki tortownicy wyłóż podłużnymi biszkoptami. Posmaruj je z jednej strony syropem cukrowym. Żelatynę rozpuść w małej ilości letniej wody.

2 Zmiksuj serek ricotta z cukrem pudrem i twarogiem. Wmieszaj ubitą kremówkę. Połącz całość z zimną żelatyną. Truskawki oczyść, połowę pokrój w plasterki. Resztę zmiksuj z 1/3 kremu serowego.

Reklama

Krem truskawkowy rozłóż na biszkoptach. Przykryj jasnym kremem i owocami. Odstaw do stężenia.

czas ok. 40 min; porcja – 290 kcal, cena 1,70 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 2 jajka, 10 dag cukru, 50 ml oleju, 20 dag jogurtu, 12 dag mąki, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, 2 łyżeczki sody, cynamon, 15 dag dżemu, 1 cytryna, cukier puder, barwnik, posypka, tłuszcz,... więcej