Ucierane ciasto z całymi jabłkami

Składniki na 12 porcji: 3 jajka, 15 dag cukru, 20 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki cynamonu, szczypta soli, 130 ml oleju słonecznikowego, 6 średnich kwaśnych jabłek np. szara reneta, 10 dag rodzynek, 1 małe czerwone jabłko np. gloster.

Reklama

Przygotowanie:

1. Kwaśne jabłka umyj, obierz ze skórki, delikatnie wydrąż środki. Małe jabłko (gloster) umyj i pokrój w plastry. Rodzynki zalej wrzątkiem, po 15 min osącz na sicie i wypełnij nimi jabłka.

2. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą oraz cynamonem. Do miski wbij jajka, dodaj cukier. Ubij mikserem na puszystą masę. Stopniowo, nie przerywając ucierania, dodawaj po łyżce suchych składników. Na koniec wlej olej i ucieraj jeszcze kilka minut.

3. Tortownicę wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą. Przelej do niej ciasto i ułóż całe jabłka. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180° C ok. 60 min do tzw. suchego patyczka. Na 10-15 min przed końcem pieczenia na cieście ułóż plasterki czerwonego jabłka.

Przygotowanie: 80 minut Porcja: 270 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat & Ludzie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 2 duże marchewki, 3 jajka, 1 jabłko, olej, 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. cukru, cynamon, 2 op. cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki sody oczyszcz., 1,5 łyżeczki prosz. do piecz., 25... więcej