Ucierane ciasto z rabarbarem

●4 jajka ●1 i 1/2 szklanki cukru ●2 szklanki mąki ●250 g masła ●łyżka cukru waniliowego ●500 g rabarbaru plus łyżeczka cukru waniliowego i łyżeczka cukru kryształu ●masło i bułka do wysypania formy

Reklama

1. Rabarbar umyj i pokrój na 3-4 cm kawałki. Zasyp cukrem i cukrem waniliowym. Masło utrzyj z cukrem oraz cukrem waniliowym do białości. Dodaj po 1 jajku (w temp. pokojowej) i cały czas ucieraj. Mąkę przesiej, porcjami dodaj do masy, ucierając na gładko.

2. Formę natłuść i wysyp bułką. Wylej ciasto i rozłóż równomiernie rabarbar. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180°C) i piecz ok. 45 min (aż wbijana w nie wykałaczka lub inny patyczek będzie suchy).

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon. więcej