Waflowa krajanka z malinami

Składniki na 12 porcji 12,5 dag masła, 35 dag suchych wafli, 2 czubate łyżeczki żelatyny, 40 dag malin, 40 dag serka mascarpone, 25 dag mielonego twarogu, 10 dag cukru, 1 torebka cukru wanilinowego, 40 dag śmietany kremówki, cukier puder do posypania, trochę oleju do posmarowania blachy maliny i mięta do dekoracji

CZAS PRZYGOTOWANIA: około 40 minut (bez chłodzenia)

Reklama

1. Spód kwadratowej formy o wymiarach 24 x 24 cm posmarować olejem. Masło stopić. Pokruszyć w malakserze („przeprasować” wałkiem) 25 dag wafli. Okruszki wymieszać z masłem. Połowę masy rozsmarować na spodzie natłuszczonej formy. Wstawić na 15 minut do lodówki.

2. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawić, by spęczniała. Maliny przebrać, ewentualnie szybko opłukać na sitku pod bieżącą wodą, dobrze osączyć.

Serek mascarpone utrzeć z twarogiem, cukrem i cukrem wanilinowym. Żelatynę rozpuścić, podgrzewając na małym płomieniu. Ostrożnie wymieszać ją z masą serową. Śmietanę ubić, domieszać do masy. Dodać maliny. Połowę kremu rozsmarować na spodzie z wafli. Przykryć resztą masy z masła i okruszków wafli.

Na to wyłożyć pozostały krem. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny.

3. Pozostałe wafle pokruszyć w malakserze. Okruszkami posypać wierzch ciasta. Oprószyć cukrem pudrem. Ciasto pokroić na porcje. Udekorować malinami oraz listkami mięty.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 15 dag cukru, 1 jajko, 11 dag masła, 300 ml mleka, 1 op. cukru waniliowego, 1 op. budyniu śmietankowego, 150 ml śmietany, 18 proc., 30 dag truskawek, 1 op. galaretki... więcej