Waniliowa rozeta

Składniki na 10-12 porcji: 22 dag masła, 32 dag cukru, szszypta soli, 2 jajka, 20 dag mąki,1 łyżeczka proszku do pieczenia, 50 dag + 2-3 łyżki śmietany kremówki, 15 dag płatków migdałowych, 1 kg jabłek, 200 ml + 5 łyżek soku jabłkowego, sok z cytryny, 1 budyń waniliowy, 2 op. cukru waniliowego, 2 op. zagęstnika do śmietany, 1 jabłko z czerwoną skórką, melisa, tłuszcz do formy.

Reklama

1. Utrzyj 1/2 masła z 1/3 cukru. Dodaj 1 jajko, mąkę, proszek i sól. Wlej 2-3 łyżki śmietany. Zagnieć ciasto. Tortownicę posmaruj tłuszczem, wylep ciastem. Piecz 15-20 minut w 175°C.

2. Do garnka wlej 10 dag śmietany. Dodaj 1/3 cukru, płatki migdałowe i 1/2 masła, pod- grzej i rozsmaruj na spodzie tortownicy. Piecz 15 min w 175°C. Przestudź i potnij na trójkąty.

3. Jabłka obierz, potnij. Skrop sokiem z cytryny, dodaj 200 ml soku i resztę cukru. Gotuj 4-5 minut. Budyń rozrób w reszcie soku, wlej do jabłek, ugotuj. Wyłóż na kruchy spód. Wystudź.

4. Resztę śmietany ubij z cukrem waniliowym i zagęstnikiem. Rozsmaruj na budyniu, ew. wyciśnij rozetki na cieście. Czerwone jabłko pokrój. Tort udekoruj jabłkiem, trójkątami i melisą.

Wafelkowy wachlarz

Trójkątne ciastka, z których formujesz wachlarz na wierzchu tortu, możesz przygotować także z suchych wafli. Weź 2-3 sztuki. Wytnij z nich kółka. Potem przełóż cienką warstwą gotowej masy kajmakowej. Obciąż deseczką i odstaw na noc w chłodne miejsce.

Następnego dnia waflowe kółko pokrój na trójkąty. Każdy cienko posmaruj kajmakiem i obsyp płatkami migdałowymi. Wcześniej możesz je uprażyć na patelni bez tłuszczu. Dzięki temu będą jeszcze bardziej chrupiące i aromatyczne.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 12 dag cukru, 170 ml oleju, 150 ml mleka, 30 dag mąki, 4 dag skrobi, 1 łyżka sody, 12 dag mrożonych malin, 2 łyżki masła, 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. więcej