Warstwowy serniczek

Biszkopt czekoladowy: 3 jajka, szklanka mąki, szklanka cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kakao. Masa serowa: pół kg serka waniliowego, galaretka truskawkowa, 2 łyżeczki żelatyny, 4 łyżki cukru pudru. Masa jogurtowa: 250 ml jogurtu brzoskwiniowego, 2 łyżeczki żelatyny, galaretka truskawkowa. Ponadto: galaretka zielona do dekoracji.

Biszkopt czekoladowy: białka ubij z cukrem. Dodawaj po jednym żółtku, ubijając. Wsyp mąkę, proszek i kakao, wymieszaj.

Reklama

Tortownicę o śr. 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Piecz ok. 20 min w temp. 180°C.

Masa jogurtowa: galaretkę truskawkową przyrządź według instrukcji. Żelatynę rozpuść w pół szklanki gorącej wody, ostudź. Jogurt zmiksuj z żelatyną.

Masą napełnij do połowy małe foremki na babeczki, wstaw do lodówki na 20 minut. Zalej tężejącą galaretką truskawkową, wstaw do lodówki do stężenia.

Masa serowa: żelatynę rozpuść w pół szklanki gorącej wody, ostudź. Galaretkę truskawkową rozpuść w szklance wody, odstaw.

Serek zmiksuj z cukrem pudrem i żelatyną. Dodaj tężejącą galaretkę truskawkową, zmiksuj.

Galaretkę zieloną przygotuj według instrukcji. Odstaw do stężenia. Pokrój w drobną kostkę.

Masą serową posmaruj biszkopt. Ułóż jogurtowe babeczki (aby łatwo wyszły z foremek, zanurz je w gorącej wodzie). Środek udekoruj zieloną galaretką.

Przepis przysłała Marta Matusiewicz z Bielska-Białej.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 28 dag herbatników, białko, 5 dag masła, po 20 dag rabarbaru i cukru żelującego, 15 dag truskawek, 9 jajek, 25 dag mascarpone, 50 dag mielonego twarogu, 25 dag śmietany, 1 szkl. cukru,... więcej