Wieniec makowy z kremem serowym

Składniki na 15 porcji: 225 g masła, 250 g cukru, szczypta soli, cukier wanilinowy, 4 jajka, 300 g mąki, 75 g mielonego suchego maku, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 ml mleka, 2 łyżeczki żelatyny, 3 białe czekolady, 250 g mascarpone, 250 g mielonego twarogu, 5 łyżek konfitury wiśniowej, 50 g oleju kokosowego, 200 g śmietany kremówki, wiórki czekoladowe, tłuszcz i mąka do formy

Przygotowanie:

Masło utrzyj z 225 g cukru, szczyptą soli i cukrem wanili nowym. Gdy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbij jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z makiem. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dolej mleko i wymieszaj mikserem.

Formę z kominem posmaruj tłuszczem, oprósz mąką i napełnij przygotowanym ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 °C. Piecz ok. 40 minut. Potem studź kwadrans w formie, następnie ciasto przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Reklama

Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, a gdy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając na małym ogniu.

Posiekaj białą czekoladę. Serek mascarpone wymieszaj z twarogiem oraz resztą cukru. Masę serową delikatnie połącz z żelatyną. Dodaj 100 g posiekanej czekolady i wymieszaj.

Zimne ciasto przetnij poziomo. Spód posmaruj konfiturą i tężejącym kremem serowym. Przykryj drugim płatem i wstaw na godzinę do lodówki.

Pozostałą białą czekoladę stop z olejem kokosowym i połącz z kremówką. Przestudź. Ciasto polej przygotowaną polewą i znów wstaw do lodówki na godzinę. Potem udekoruj wiórkami czekoladowymi Czas przygotowania: 90 minut

Cena porcji: ok. 6 zł. Kalorie: porcja 440 kcal.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 12 dag cukru, 170 ml oleju, 150 ml mleka, 30 dag mąki, 4 dag skrobi, 1 łyżka sody, 12 dag mrożonych malin, 2 łyżki masła, 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. więcej