Wiśnie pod kruszonką

Składniki na 8 porcji: kostka (20 dag) masła, 1 szklanka cukru, 1 op. cukru waniliowego, jajko, 2 szklanki mąki pszennej, 2/3 szklanki mąki krupczatki, 4 łyżki wiórków kokosowych, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, skórka otarta z 1 cytryny, spora szczypta soli. Nadzienie: 60 dag wiśni, słoik (ok. 20 dag) konfitury wiśniowej, cukier puder z odrobiną cynamonu do posypania, masło do formy, mięta do dekoracji.

Zdjęcie

Sposób podania Deser serwujemy od razu po wyjęciu  z piekarnika. Najlepiej smakuje z dodatkiem lodów, bitej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego. /Arch. Bauer
Sposób podania Deser serwujemy od razu po wyjęciu z piekarnika. Najlepiej smakuje z dodatkiem lodów, bitej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego.
/Arch. Bauer

Zdjęcie

Ciasto będzie mniej ka loryczne, gdy 1/3 masła zastąpimy chudym mielonym twarogiem. /Arch. Bauer
Ciasto będzie mniej ka loryczne, gdy 1/3 masła zastąpimy chudym mielonym twarogiem.
/Arch. Bauer

Zdjęcie

Kruszonkę rozsypujmy szybko – zbytnio ogrzana w dłoniach stanie się twarda i niesmaczna. /Arch. Bauer
Kruszonkę rozsypujmy szybko – zbytnio ogrzana w dłoniach stanie się twarda i niesmaczna.
/Arch. Bauer

Zdjęcie

Nadzienie rozkładamy  na spodzie tuż przed pieczeniem, inaczej kruszonka zmięknie. /Arch. Bauer
Nadzienie rozkładamy na spodzie tuż przed pieczeniem, inaczej kruszonka zmięknie.
/Arch. Bauer

Zdjęcie

Kruszonkę wymieszajmy z płatkami migdałowymi, a wierzch będzie jeszcze bardziej chrupiący. /Arch. Bauer
Kruszonkę wymieszajmy z płatkami migdałowymi, a wierzch będzie jeszcze bardziej chrupiący.
/Arch. Bauer

Masło zmiksuj ze szczyptą soli, cukrem, cukrem waniliowym oraz skórką z cytryny. Wbij jajko i ucieraj dalej, aż dobrze połączy się z masą maślaną.

Wymieszaj mąkę pszenną z krupczatką oraz proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Zagnieć rękoma kruszonkę.

Reklama

Przygotowaną kruszonkę wstaw do lodówki na minimum godzinę. Formę do tarty cienko posmaruj masłem. Na spodzie równomiernie rozsyp 2/3 kruszonki.

Ciasto lekko dociśnij dłonią do dna formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz około 15 minut, aż ciasto się lekko zezłoci.

Wiśnie umyj, osusz, wydryluj. Konfiturę wiśniową mocno podgrzej na małym płomieniu. Stale ją mieszaj, aby się nie przypaliła. Gorącą konfiturę wymieszaj z owocami.

Dodatkowo do nadzienia możesz dolać kilka łyżeczek rumu albo wiśniówki. Nadzienie równomiernie rozłóż na podpieczonym spodzie.

Masę wiśniową posyp pozostałą kruszonką. Deser ponownie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz jeszcze 15–20 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni.

Od razu po wyjęciu z piekarnika posyp cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cynamonu. Gotowy deser udekoruj miętą.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej