Włoskie tiramisu w sześciu odsłonach

Podajemy klasyczny przepis i "wariacje na temat".

Zdjęcie

Tiramisu x 6 /Smacznego
Tiramisu x 6
/Smacznego

Klasyczne tiramisu

 Składniki:

  • 3 żółtka
  • 3-4 łyżki cukru
  • 400 g mascarpone
  • 16 podłużnych biszkoptów
  • 100 ml zimnej kawy espresso
  • 2-3 łyżki likieru migdałowego
  • 1,5 łyżki kakao

Reklama

Zdjęcie

Klasyczne tiramisu /Smacznego
Klasyczne tiramisu
/Smacznego

Przygotowanie:

Żółtka i cukier utrzeć za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Dodać mascarpone. Biszkopty poprzekrawać, zanurzać w likierze wymieszanym z kawą. 4 połówki biszkoptów ułożyć na dnie salaterki, nałożyć nieco kremu, pozostałe biszkopty również zanurzać w przygotowanym płynie i układać kolejną warstwę. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu. Wstawić na minimum 1 godzinę do lodówki, przed podaniem oprószyć kakao.


Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Smacznego
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: Ciasto i nadzienie: opakowanie ciasta francuskiego • 60 dag twarogu • 2 jajka • 30 dag mrożonych truskawek • 6 dag cukru pudru • 4 łyżki cukru pudru z wanilią • łyżka... więcej