Wuzetka z kremem migdałowym i malinami

Składniki na 24 porcje: 8 jajek, 1 szkl. cukru, 4 opakowania cukru waniliowego, 2 szkl. mąki pszennej, 4 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 łyżeczek żelatyny, 60 dag śmietany kremówki, 50 dag serka mascarpone, 100 ml likieru migdałowego, 80 dag malin, 30 dag gorzkiej czekolady, 2 łyżki masła, 15 dag kruchych ciastek migdałowych.

1 Jajka ubij z 4 łyżkami zimnej wody, cukrem i 2 op. cukru waniliowego. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, wsyp mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Ciasto delikatnie wymieszaj łyżką. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie rozsmaruj przygotowany biszkopt czekoladowy.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 35 minut. Upieczone ciasto przełóż na lekko zwilżoną ściereczkę. Odłóż do wystudzenia, a potem przekrój wzdłuż na dwa placki.

Reklama

2 Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Ubij 40 dag śmietany z resztą cukru waniliowego. Bitą śmietanę wymieszaj z serkiem mascarpone i likierem. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając, delikatnie połącz z kremem migdałowym. Domieszaj maliny. Czekoladowe placki przełóż tężejącym kremem. Ciasto wstaw do lodówki na 2 godziny.

3 Czekoladę posiekaj, stop razem z resztą śmietany oraz masłem. Polewę rozsmaruj na wierzchu ciasta. Posyp pokruszonymi kruchymi ciasteczkami. Schładzaj jeszcze 30 minut.

Przygotowanie 1 godzina i 5 minut . Chłodzenie 2 i 30 minut. 1 porcja ok. 370 kcal

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 12 dag masła, 6 żółtek, 15 dag mąki, 7,5 dag cukru pudru, sól, 4 dag mielonych migdałów, 50 dag mielonego twarogu, 9 dag cukru kryształu, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 30 dag rabarbaru,... więcej