Wuzetka z malinami

Składniki na 12 porcji. Biszkopt: ● 6 jajek ● szczypta soli ● 3/4 szklanki mąki ● pół szklanki kakao ● 3/4 szklanki cukru. Masa: ● 330 ml śmietany 30% ● 2 łyżki cukru pudru ● 1,5 łyżeczki żelatyny ● 4 łyżki wody ● 80 dag malin (mogą być mrożone) ● 4 łyżki likieru waniliowego ● 20 dag czekolady mlecznej ● płatki czekoladowe do dekoracji.

Reklama

❶ Białka bij z dodatkiem soli. Stopniowo dodaj cukier. Gdy piana jest dość sztywna, zmniejsz obroty miksera i dorzuć żółtka.

❷ Mąkę z kakao przesiej przez sitko. Partiami wsyp do masy.

❸ Wymieszaną wylej na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Piecz pół godziny w temp. 180°C.

❹ Ostudzony biszkopt podziel na 2 blaty. Dolny nasącz likierem i rozłóż maliny.

❺ Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie, a śmietanę ubij z cukrem pudrem. Składniki połącz i wylej na maliny. Dociśnij drugim blatem.

❻ Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Płynną posmaruj wierzch ciasta. Na wierzchu rozłóż pozostałe maliny. Całość udekoruj płatkami czekoladowymi.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Telemax

Zobacz również

  • Składniki: 4 białka, 12 dag cukru kryształu, 1 łyżka soku z cytryny, 10 dag cukru pudru, 5 dag orzechów laskowych, 400 ml kremówki 36 procent, 30 dag mieszanych owoców. więcej