Wykwintne brownie z jabłkami

Składniki na 12 porcji. Spód: 15 dag cukru, 20 dag gorzkiej czekolady, 15 dag masła, 3 jajka, 1 łyżka melasy, 15 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, sól. Masa jogurtowa: 40 dag jogurtu naturalnego, 50 ml likieru kokosowego, 20 dag śmietany kremówki, 10 dag cukru. Masa jabłkowa: 3 jabłka, 1 galaretka jabłkowa, 2 szkl. soku jabłkowego.

Zdjęcie

Brownie z jabłkami /123/RF PICSEL
Brownie z jabłkami
/123/RF PICSEL

1. Spód: czekoladę stop z masłem w gorącej kąpieli wodnej. Jajka ubijaj z cukrem przez 10 minut. Domieszaj melasę. Mąkę przesiej z proszkiem oraz szczyptą soli. Jajka połącz z czekoladą, potem z mąką, dobrze wymieszaj. Tortownicę wyłóż pergaminem, wlej ciasto. Piecz 50 min w 180°C. Gotowy spód wyjmij, wystudź.

2. Masa 1: jogurt utrzyj z cukrem i likierem kokosowym. Śmietanę ubij na sztywno. Domieszaj do jogurtu. Spód czekoladowy ułóż na dnie tortownicy. Rozsmaruj na nim tężejącą masę jogurtową. Wstaw na 2 godziny do lodówki.

Reklama

3. Masa 2: jabłka obierz, oczyść, zetrzyj na grube wiórki. Zagotuj z sokiem, wsyp galaretkę i mieszaj, aż się rozpuści. Wystudź, wylej na masę jogurtową. Schładzaj jeszcze 2 godziny i podawaj.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 15 dag cukru, 1 jajko, 11 dag masła, 300 ml mleka, 1 op. cukru waniliowego, 1 op. budyniu śmietankowego, 150 ml śmietany, 18 proc., 30 dag truskawek, 1 op. galaretki... więcej