Wyśmienite pierniczki

Składniki na ok. 30 sztuk: Na ciasto: 16 dag miodu l 6 dag zimnego masła lub margaryny l 40 dag mąki pszennej, 12 dag cukru pudru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżki przyprawy do piernika, 2 łyżeczki kakao, 2 jajka. Na lukier: 1 białko, 20-25 dag cukru pudru, kilka kropli soku z cytryny.

Reklama

Przygotowanie:

1. Do rondelka włóż masło lub margarynę, wlej miód. Podgrzewaj na małym ogniu, aż tłuszcz się roztopi. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę oraz cukier puder, wsyp kakao, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika, wymieszaj.

Zrób dołek, wbij jajka i wlej przestudzony tłuszcz z miodem. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na całą noc.

2. Ciasto podziel na 2-3 części. Blat lub stolnicę oprósz mąką. Wyłóż porcję ciasta i rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Foremkami wykrawaj ciasteczka i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C, włóż blachę z pierniczkami, piecz ok. 15 min. Wystudź na kratce.

3. Przygotuj lukier. Białko ubij mikserem i jak zacznie się pienić, wlej sok z cytryny i powoli wsypuj przesiany cukier puder. Miksuj 10-15 min, aż do uzyskania pożądanej konsystencji lukru (nie powinien być zbyt rzadki). Tak przygotowanym lukrem udekoruj wystudzone pierniczki.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 60 minut. Sztuka: 110 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon. więcej