Zapiekane pigwy z orzechami

Składniki na 2 porcje: ● 2 pigwy ● 20 dag orzechów włoskich ● 2 łyżki sera twarogowego ● garść rodzynek sułtańskich ● 4 łyżki cukru ● cukier puder.

❶ Umyte pigwy w całości włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C i piecz kwadrans.

❷ Gdy ostygną, zetnij czapeczki i wydrąż środki.

Reklama

❸ Zgnieć je na gładką masę i wymieszaj z pokruszonymi orzechami, serkiem, cukrem oraz rodzynkami.

❹ Umieść farsz w pigwach, a wierzch delikatnie posyp cukrem pudrem.

Czas przygotowania: 40 min. Ilość kalorii na 1 porcję: 250. Stopień trudności: łatwe.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Telemax

Zobacz również

  • Składniki: 28 dag herbatników, białko, 5 dag masła, po 20 dag rabarbaru i cukru żelującego, 15 dag truskawek, 9 jajek, 25 dag mascarpone, 50 dag mielonego twarogu, 25 dag śmietany, 1 szkl. cukru,... więcej