Zapiekanka z manny

Składniki: 20 dag kaszy manny, 750 ml mleka, sól, łyżka masła, 4 jajka, 8 dag miałkiego cukru, 50 dag drobnych owoców jagodowych (np. maliny, czarne jagody, jeżyny), cukier puder, masło i manna formy

Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do temp. 160ºC. Ugotuj kaszę mannę na mleku ze szczyptą soli. Odstaw, dodaj masło, lekko ostudź. Ubij jajka z cukrem, wymieszaj z kaszą.

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i posyp manną. Wlej połowę masy, ułóż część owoców. Wlej resztę masy i ułóż resztę owoców. Piecz ok. 40 min. Danie oprósz cukrem pudrem i podaj lekko ciepłe.

Reklama

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 12 dag cukru, 170 ml oleju, 150 ml mleka, 30 dag mąki, 4 dag skrobi, 1 łyżka sody, 12 dag mrożonych malin, 2 łyżki masła, 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. więcej