Anielskie muffiny z makaronem

Składniki: 1 mała cebula, 5 dag żółtego sera, sól, 15 dag szynki, 25 dag mąki pszennej, 3 łyżeczki pro szku do piecz., 1 jajko, masło, 10 łyżek oleju, 150 ml maślanki, keczup, 10 dag spaghetti, zielony pieprz

1. Cebulę obierz, drobno posiekaj, zeszklij na łyżeczce masła. Ostudź i przełóż do miski. Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach, szynkę pokrój w kostkę. Składniki dodaj do cebuli. Wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i pół łyżeczki soli, wymieszaj.

2. Do osobnego naczynia wbij jajko, rozkłóć. Wlej olej oraz maślankę, starannie połącz składniki, a następnie wlej do miski z masą mączną. Przemieszaj łyżką.

Reklama

3. Foremki na muffinki wyłóż papilotkami. Napełnij przygotowanym ciastem. Wstaw do piekarnika. Piecz 25-30 minut w 180 st. Wyjmij z piekarnika, przestudź.

4. Makaron spaghetti wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie, pozostaw do ostudzenia.Zimne muffiny dekoruj anielskim włosem z makaronu, oczkami z zielonego pieprzu i uśmiechami z keczupu.

9 porcji, czas ok. 50 min; porcja – 270 kcal, cena 1,40 zł.

Jeśli chcesz, aby muffinki jeszcze bardziej przypominały aniołki, wytnij z kawałków bloku technicznego białe skrzydełka i umocuj je, np. za pomocą kleju, do papilotek. Możesz też zaprosić do zabawy dziecko i wspólnie z nim stworzyć zupełnie inne bajkowe postaci.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania dla dzieci

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 3 kromki ciemnego pieczyw, 2 łyżki masła, 5 dag szynki, 3 duże plastry żółtego sera, 1 duży pomidor, kilka gałązek świeżej bazylii więcej