Arbuz z czekoladą

Składniki: 3 jajka, po 25 dag cukru i mielonego białego sera, 150 ml oleju, 25 dag mąki, 1 op. proszku do pieczenia, 10 dag czekoladowych kropelek, dżem, 15 dag masy cukrowej, czerwony i zielony barwnik.

1 Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawaj mielony biały ser i olej, a później mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj czerwony barwnik spożywczy, wymieszaj. Do masy wsyp czekoladowe kropelki (lub siekane sztabki do zapiekania).

2 Ciasto przełóż do pokrytej pergaminem tortownicy (22 cm). Piecz w temp. 160 st. ok. 50 mi- nut. Wystudź w formie, wyjmij. Skrój wierzch ciasta, tak by było widać czerwony środek. Masę cukrową podziel na dwie części, jedną zagnieć z zielonym barwnikiem. Drugą pozostaw białą.

Reklama

3 Rozwałkuj masy na paski o szerokości odpowiadającej wysokości tortu i długości równej jego obwodowi. Boki tortu posmaruj dżemem, umieść biały pasek, a wokół niego zielony, dociśnij. Maczając pędzelek w rozpuszczonym w wodzie barwniku zrób ciemniejsze paski.

czas ok. 90 min; porcja – 390 kcal, cena 2 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania dla dzieci

Świat kobiety

Zobacz również

  • Słodkie szaszłyczki

    Składniki: 3 dag drożdży, 2 łyżki cukru, 3/4 l mleka, 15 dag mąki, 4 jajka, sól, 12 dag kwaśnej śmietany, 15 dag truskawek, 3 banany, 20 dag twarogu, 25 dag mascarpone, 1 op. cukru waniliowego,... więcej