Aromatyczny budyń jaglany

★ SKŁADNIKI (na 4 porcje): 100 g suchej kaszy jaglanej • 250 ml wody • 370 ml mleka 3,2 proc. (może być roślinne, np. ryżowe lub migdałowe) • szczypta mieszanki mielonych przypraw: goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, cynamonu • 30 g miodu • 240 g śliwek (mogą być mrożone) • 40 g gorzkiej czekolady.

Kaszę jaglaną upraż na rozgrzanej patelni, następnie dokładnie ją opłucz (kilkakrotnie, aż woda będzie czysta). Przełóż kaszę do garnka, wlej wodę i mleko, wsyp przyprawy.

Reklama

Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza zmięknie i wchłonie większość płynu (15-20 minut). Jeszcze ciepłą kaszę zmiksuj z miodem na gładką masę. Podawaj z pokrojonymi na kawałki śliwkami (mrożone podduś na maśle) i wiórkami gorzkiej czekolady.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania dla dzieci

Olivia

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: ● tabliczka ciemnej czekolady ● 2 łyżki kakao ● łyżka cukru pudru ● 20 dag truskawek ● małe opakowanie serka mascarpone ● szklanka śmietany 30% ● łyżka cukru pudru ●... więcej