Biedroneczki

Składniki na 6 porcji: ● 35 dag mąki ● 15 dag cukru ● 3 łyżeczki proszku do pieczenia ● 1/4 łyżeczki soli ● 2 jajka ● 175 ml mleka ● 150 ml oleju ● 15 dag truskawek ● sos truskawkowy ● łyżeczka żelatyny ● pół czekolady

1. Truskawki umyj, osusz, pozbaw szypułek i pokrój.

Reklama

2. Mąkę przesiej przez sito do miski. Dosyp cukier, proszek do pieczenia oraz sól.

3. Do drugiego naczynia wlej roztrzepane jajka, mleko i olej. Składniki wymieszaj, po czym połącz mokre z suchymi i zmiksuj.

4. Dołóż truskawki i delikatnie połącz.

5. Nałóż ciasto do muffinkowych foremek i wstaw do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 200°C. Piecz ok. 25 minut.

6. Żelatynę rozpuść w minimalnej ilości wrzątku i połącz z sosem truskawkowym. Gdy zacznie tężeć, polej nim wystudzone muffinki.

7. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i udekoruj nią ciastka tak, by powstały słodkie biedronki.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania dla dzieci

Kurier TV

Zobacz również

  • Słodkie szaszłyczki

    Składniki: 3 dag drożdży, 2 łyżki cukru, 3/4 l mleka, 15 dag mąki, 4 jajka, sól, 12 dag kwaśnej śmietany, 15 dag truskawek, 3 banany, 20 dag twarogu, 25 dag mascarpone, 1 op. cukru waniliowego,... więcej