Biszkoptowa rakieta z kremem

Biszkopt: 4 jajka, 1/2 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. mąki ziemn., 3/4 szkl. cukru, 2 łyżki wody, łyżeczka proszku do piecz.Krem: 50 dag serka śmietankowego, 115 g masła, 2 szkl. cukru pudru, łyżeczka ekstraktu wanil.; dodatkowo ew. barwniki spożywcze, posypki, drażetki itp.

Reklama

Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180°C. Zrób biszkopt: białka ubij na sztywno, dalej ubijając, dodaj cukier i po jednym żółtku. Wymieszaj obie mąki z proszkiem do piecz.

Dodaj porcjami do masy, mieszając drewnianą łyżką. Dodaj też wodę. Tortownicę o śr. 26 cm natłuść, posyp mąką. Wlej ciasto i piecz ok. 30 min. Ostudź. Przetnij na 2 blaty, z obu wytnij kształt rakiety.

Krem: zmiksuj serek z masłem, dodając wanilię i cukier. Przełóż nim rakiety i posmaruj wierzch (krem na wierzch możesz zabarwić). Udekoruj.

Możesz też przygotować efekty specjalne – zimne ognie wbite w ogon rakiety sprawią, że... wystartuje!

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania dla dzieci

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 4 duże ziemniaki, sól, 30 dag marchewek mini, 20 dag mrożonych różyczek kalafiora, 40 dag mielonego mięsa z indyka, jajko, bułka tarta, masło, olej, sól, pieprz, kilka łyżek groszku z... więcej