Biszkoptowe lizaczki do schrupania

Składniki na 15 porcji: 20 dag biszkoptów, 14 dag miękkiego masła, 2 dag cukru pudru, 6 dag wiórków kokosowych, 2 op. lukru, 15 dag masy marcepanowej, barwnik spożyw., czerwony pisak lukrowy.

1 Biszkopty włóż do woreczka foliowego, zawiąż. Rozwałkuj wałkiem do ciasta tak, by powstały drobne okruszki. Przesyp je do miski.

2 Do pokruszonych biszkoptów dodaj miękkie masło oraz cukier puder. Wsyp wiórki kokosowe. Starannie zagnieć gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta, dodaj 1-2 łyżki kremówki.

Reklama

3 Masę schłodź. Lukier rozpuść według przepisu na opakowaniu. Przelej do miseczki. Masę marcepanową podziel na dwie części. Połowę zagnieć z odrobiną niebieskiego (lub innego) barwnika spożywczego.

4 Ze schłodzonej masy biszkoptowej formuj w dłoniach kuleczki. Nadziewaj je jak lizaki na patyczki do szaszłyków i zanurzaj w gęstym lukrze, odstaw do zastygnięcia. Z białej i niebieskiej masy marcepanowej zrób czapeczki i oczy słodkich ludzików, pisakiem namaluj usta.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania dla dzieci

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag mięsa mielonego, jajko, pół pęczka szczypiorku, bułka tarta, 4 ziemniaki, 3 łyżki mleka, 1 łyżka majonezu, 2 pomidory, sól, pieprz, mielona słodka papryka, 3 łyżki łagodnego... więcej