Budyń z kaszy kukurydzianej

Składniki na 10 porcji: ● pół l mleka ● 12 dag masła ● 12 dag cukru ● 25 dag kaszy kukurydzianej ● 4 jajka ● szczypta soli ● 15 dag żurawiny ● pół l wody ● 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

1. Przygotuj sos żurawinowy: 3/4 wody zagotuj z surową żurawiną i cukrem. Dodaj mąkę rozmieszaną w reszcie zimnej wody. Zagotuj, odstaw.

Reklama

2. Mleko podgrzej z masłem i cukrem. Kiedy zacznie wrzeć, powoli wsypuj kaszę, cały czas mieszając. Gdy zauważysz, że odstaje od dna naczynia, zdejmij ją z ognia i połącz masę z żółtkami.

3. Białka ubij na sztywno i delikatnie połącz z kaszą.

4. Gotowy budyń ułóż na sosie żurawinowym.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania dla dzieci

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag mąki, 15 dag cukru pudru, sól, 27 dag masła, 3 żółtka, 2 łyżki syropu wiśniowego, dżem morelowy, 1 opakowanie lukru, kolorowe cukierki do dekoracji (lentilki) więcej