Budyń z żółtkiem po 8. miesiącu

1 szklanka mleka,które pije dziecko, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej, 1 żółtko

Zdjęcie

/Arch/Fotolia
/Arch/Fotolia

Przygotowanie: Pół porcji mleka wymieszaj z żółtkiem i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, powoli wlewaj do niego to z mąką oraz żółtkiem. Cały czas mieszaj danie, aby nie powstały grudki. Zagotuj całość. Gotowy budyń przelej do miseczek i odstaw na chwilę, aby trochę przestygnął. Możesz podać go z deserkiem owocowym lub przetartymi owocami, np. morelami.

Reklama

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania dla dzieci

Zobacz również

  • Składniki: 1 jajko, 120 ml mleka, 25 dag mąki, proszek do pieczenia, 8 dag płatków kukurydzianych, 1 łyżka bułki tartej, 12 pałek kurczaka, olej, 1 cytryna, mielona słodka papryka, sól więcej