Chrupiące minicalzone

Składniki: 2 cebule, 2 puszki pomidorów (po 425 ml), oregano, 350 dag marchewki, cukier, 40 dag piersi kurczaka, olej, 30 dag mozzarelli w kulkach, 2 op. ciasta na pizze, szczypiorek do dekoracji, sól, pieprz

1. Cebule obierz, posiekaj. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju. Smaż cebulę 3-4 minuty. Dodaj rozdrobnione pomidory wraz z zalewą i 2 łyżeczki suszonego oregano. Duś razem ok. 5 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzą oraz odrobiną cukru.

2. Marchewki oczyść, pokrój w kosteczkę, wrzuć na osolony wrzątek. Blanszuj 2-3 minuty. Osącz na sicie. Piersi kurczaka opłucz, osusz, pokrój na małe kawałki. Oprósz je solą oraz pieprzem. Przesmaż na 2 łyżkach oleju, połącz z osączoną marchewką. Mozzarellę osącz, posiekaj, część odłóż. Resztę połącz z mięsem.

Reklama

3. Ciasto rozwiń, wytnij 8 krążków. Posmaruj je sosem, rozłóż farsz mięsny. Składaj na pół, formując pierogi. Brzegi sklej. Z reszty ciasta wytnij trójkątne żagle, posmaruj pozostałym sosem. Umocuj na pierogowych łódkach. Piecz 15 min w 200 st. Dekoruj szczypiorkiem i serem.

8 porcji, czas ok. 60 min; porcja – 580 kcal, cena 3,30 zł.

Farsz do włoskich pierogów calzone możesz zmieniać, w zależności od tego, na co twój maluch ma ochotę. Sprawdzone połączenia to: szpinak i ser ricotta, mięso mielone z pomidorami, pieczarki z cukinią oraz żółtym serem, a w wersji rodzimej... kasza gryczana z twarogiem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania dla dzieci

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 3 jajka, po 25 dag cukru i mielonego białego sera, 150 ml oleju, 25 dag mąki, 1 op. proszku do pieczenia, 10 dag czekoladowych kropelek, dżem, 15 dag masy cukrowej, czerwony i zielony... więcej