Chrupiące nuggetsy

Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 1 szklanka mleka, 2 jajka, 1 szklanka bułki tartej, 5 dag orzeszków ziemnych, 5 łyżek płatków kukurydzianych, olej do smażenia, sól, pieprz.

Zdjęcie

/123/RF PICSEL
/123/RF PICSEL

1 Mięso z piersi kurczaka dokładnie umyj, pokrój na niewielkie kawałki, przełóż do miski i zalej mlekiem. Odstaw na kilka godzin (minimum 2) do lodówki, by pierś skruszała. Po wyjęciu osusz mięso, posól i oprósz pieprzem.

2 W osobnych miseczkach umieść roztrzepane jajka oraz bułkę tartą. Orzeszki ziemne drobno posiekaj. Płatki kukurydziane rozdrobnij w moździerzu lub włóż do foliowego woreczka, zawiąż, a potem rozgnieć wałkiem do ciasta. Dodaj do bułki tartej, dokładnie wymieszaj.

Reklama

3 W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej. Porcje mięsa panieruj w jajku oraz bułce tartej z dodatkami. Wrzucaj na rozgrzany olej i smaż na rumiano 5-10 minut.

4 Po wyjęciu chrupiące nuggetsy osącz z nadmiaru tłuszczu na bibule lub ręczniku kuchennym. Podawaj na stół z warzywami.

Ten produkt warto mieć w kuchennej szafce. Przyrządzisz z niego nie tylko szybkie śniadanie z mlekiem lub jogurtem, ale także deser z owocami. Pokruszone płatki możesz zaś dodawać do mięsa mielonego zamiast bułki tartej lub używać jako składnik chrupiącej panierki.

czas ok. 25 min; porcja – 580 kcal, cena 5,50 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania dla dzieci

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: ● 35 dag mąki ● 15 dag cukru ● 3 łyżeczki proszku do pieczenia ● 1/4 łyżeczki soli ● 2 jajka ● 175 ml mleka ● 150 ml oleju ● 15 dag truskawek ● sos truskawkowy ● łyżeczka... więcej