Chrupiące nuggetsy

Składniki: 1 kg piersi kurczaka, 3 jajka, 15 dag orzeszków ziemnych, 8 dag migdałów, sól, pieprz, 30 dag płatków kukurydz., 15 dag mąki, 2 szalotki, 25 dag kwaśnej śmietany, majonez, olej, cytryna, curry, cukier

1. Piersi opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, pokrój w cienkie paski.

2. Paseczki z piersi kurczaka umieść w misce. Oprósz sporą szczyptą soli oraz pieprzu. Orzeszki ziemne zmiel lub drobno posiekaj. Tak samo przygotuj migdały. Płatki kukurydziane włóż do woreczka foliowego, rozwałkuj lub utłucz.

Reklama

3. Orzeszki i migdały wymieszaj z płatkami kukurydzianymi. W drugim naczyniu rozkłóć jajka. Do osobnej miseczki wsyp mąkę. W rondlu rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Mięso obtaczaj w mące, jajku i panierce. Smaż na złoty kolor.

4. Posiekaj szalotki. Połącz ze śmietaną i 2 łyżkami majonezu. Dip dopraw solą, pieprzem, curry, cukrem oraz sokiem z cytryny. Podawaj do nuggetsów.

8 porcji, czas ok. 50 min; porcja – 370 kcal, cena 4,50 gr.

Mieszanka płatków kukurydzianych i rozdrobnionych orzeszków, a także sezamu czy wiórków kokosowych nadaje się również do panierowania skrzydełek i udek kurczaka oraz kotletów, na przykład z piersi lub schabu.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania dla dzieci

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag mięsa mielonego, jajko, pół pęczka szczypiorku, bułka tarta, 4 ziemniaki, 3 łyżki mleka, 1 łyżka majonezu, 2 pomidory, sól, pieprz, mielona słodka papryka, 3 łyżki łagodnego... więcej