Chrupiące nuggetsy bez tłuszczu

Składniki: 2 filety z kurczaka, małe opakowanie jogurtu naturalnego, jajko, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka ostrej papryki, 2 łyżki sosu sojowego, 3 szkl. płatków kukurydzianych, sól, pieprz

1.Filety kroję na małe, podłużne kawałki. Jogurt mieszam z jajkiem, papryką, sosem sojowym, pieprzem i ewentualnie solą. Wrzucam mięso, mieszam i wstawiam na ok. godz. do lodówki.

2. Płatki kukurydziane wsypuję do worka foliowego, kładę na desce i kruszę, wałkując je wałkiem.

Reklama

3.Każdy kawałek filetu obtaczam w płatkach kukurydzianych. Układam na blaszce (na papierze do pieczenia) i piekę w temp. 200°C 20-25 min. Nuggetsy podaję z ulubionym sosem, np. ziołowym, pomidorowym.

Przygotowanie 85 min • Porcja 170 kcal • Koszt porcji ok. 2 zł • Przepis na 2-3 porcje.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania dla dzieci

Kobieta i życie

Zobacz również

  • Składniki: 1 jajko, 120 ml mleka, 25 dag mąki, proszek do pieczenia, 8 dag płatków kukurydzianych, 1 łyżka bułki tartej, 12 pałek kurczaka, olej, 1 cytryna, mielona słodka papryka, sól więcej