Chrupiące wiśniowe ciasteczka

Składniki: 40 dag mąki, 15 dag cukru pudru, sól, 27 dag masła, 3 żółtka, 2 łyżki syropu wiśniowego, dżem morelowy, 1 opakowanie lukru, kolorowe cukierki do dekoracji (lentilki)

1. Mąkę przesiej do miski razem z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodaj miękkie masło, żółtka oraz syrop wiśniowy. Zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i odłóż na godzinę do lodówki.

2. Po tym czasie schłodzone ciasto wyjmij, rozwałkuj na cienki płat (ok. 3 mm). Foremką w kształcie kwiatka wycinaj ciasteczka. 20 pozostaw w całości, w reszcie kwiatków wykrój pośrodku małe otwory.

Reklama

3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Blachę wyłóż pergaminem. Układaj przygotowane ciastka. Piecz je partiami po ok. 5 minut. Zdejmij z blachy, odłóż do schłodzenia.

4. Lukier przygotuj wg przepisu. Rozgrzej kilka łyżek dżemu. Na połowie całych kwiatków układaj po 4 ciasteczka z dziurką, sklejając je dżemem. Powstałe wieżyczki napełnij cukierkami. Przykryj resztą kwiatków, ozdób lukrem.

10 porcji, czas ok. 40 min; porcja – 290 kcal, cena 1,60 zł.

Dzieci uwielbiają kolorowe potrawy. Jeśli chcesz przygotować barwny lukier lub ciastka w kilku wariantach, wykorzystaj: roztarte mrożone maliny (kolor różowy), kurkumę (żółty), zmiksowane awokado (pastelowa zieleń), jagody (odcienie fioletu, granatu), sok z buraków (czerwień).

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania dla dzieci

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 1 opakowanie (6 płatów) ciasta francuskiego, jajko, 3 łyżki pestek słonecznika, po 15 dag wędliny i żółtego sera, 2 pomidory, kilka listków sałaty, świeże zioła (np. bazylia),... więcej