Ciasteczkowa łączka

Składniki: 5 łyżek masła, 6 łyżek cukru kryształu, 1 jajko, 1 łyżka mleka, 2 szkl. mąki, 2 łyżki kakao 2/3 szkl. cukru pudru, 3 łyżki soku z cytryny, kolorowe barwniki spożywcze, posypka cukrowa.

1 Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj całe jajko oraz łyżkę mleka. Na koniec wsyp mąkę przesianą razem naturalnym gorzkim kakao. Z przygotowanych składników starannie zagnieć gładkie ciasto, schłodź.

Reklama

2 Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o gru bości ok. 5 mm. Foremkami w kształcie kwiatków oraz motylka powycinaj ciasteczka. Ułóż je na pokrytej pergaminem blasze do pieczenia.

3 Blachę z ciasteczkami wstaw do piekarnika. Piecz ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Pozostaw do wystudzenia. W tym czasie przygotuj lukier.

4 Cukier puder utrzyj z sokiem wyciśniętym z cytryny (i, ewentualnie, odrobiną wrzątku). Podziel na porcje. Każdą zabarw na inny kolor, używając różnych barwników spożywczych.

Zimne ciastka pomaluj kolorowymi lukrami i ozdób kolorową posypką cukrową.

20 sztuk, czas ok. 50 min; porcja – 120 kcal, cena 50 gr

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania dla dzieci

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 320 dag filetu z indyka 34 młode marchewki 31 pietruszka 3kawałek selera 31 łyżka masła 32 ziemniaki 32 łyżki gęstej śmietany 3sól, pieprz 3cukier 32 tosty pszenne, szczypiorek więcej