Ciasto wesoła biedronka

Biszkopt: 5 jajek, 150 g cukru, 180 g mąki pszennej, 50 ml oleju, olej do posmarowania formy. Krem: 250 g tłustego twarogu, 70 g cukru pudru, 125 g jogurtu naturalnego. Na polewę: 300 g cukru pudru, sok z 1 cytryny, kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego. Dekoracje: 75 g masy marcepanowej, 20 g kolorowych cukiereczków (typu M&M’S), 30 g czekolady na polewę i do masy marcepanowej, 2 cukierki toffifee, biała polewa cukrowa w tubie.

Reklama

1. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą pianę, stopniowo domieszaj mąkę, a pod koniec olej. Ciasto wlej do posmarowanej olejem tortownicy, piecz w 180º C ok. 20 minut. Wystudź biszkopt w formie, potem wyjmij i przekrój w poprzek na pół. Z górnej części wykrój głowę biedronki, a resztę przekrój na pół, aby powstały skrzydełka.

2. Twaróg z cukrem i jogurtem zmiksuj na gładki krem. Posmaruj nim okrągły biszkopt i przyklej głowę oraz skrzydełka. Zrób polewę – cukier puder zmiksuj z sokiem z cytryny, dodaj 50 ml gorącej wody i ucieraj tak długo, aż powstanie gładka masa. Dodaj kilka kropli barwnika, wymieszaj polewę i natychmiast polej nią skrzydełka. Udekoruj je cukiereczkami.

3. Masę marcepanową ugnieć, małą część (na usta) oddziel i zafarbuj na czerwono. Czekoladę rozpuść i posmaruj nią głowę biedronki. Trochę czekolady dodaj do masy marcepanowej i zrób z niej czułki. Oczy wykonaj z cukierków, dodaj usta z marcepana. Poczekaj, aż zastygnie, a następnie obrysuj głowę białą polewą.

Przygotowanie: 50 minut; Porcja: 410 kilokalorii.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania dla dzieci

Świat & Ludzie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: ● 35 dag mąki ● 15 dag cukru ● 3 łyżeczki proszku do pieczenia ● 1/4 łyżeczki soli ● 2 jajka ● 175 ml mleka ● 150 ml oleju ● 15 dag truskawek ● sos truskawkowy ● łyżeczka... więcej