Francuskie kanapki

Składniki: 1 opakowanie (6 płatów) ciasta francuskiego, jajko, 3 łyżki pestek słonecznika, po 15 dag wędliny i żółtego sera, 2 pomidory, kilka listków sałaty, świeże zioła (np. bazylia), sól, pieprz

1. Ciasto francuskie wyjmij z lodówki, ułóż na desce. Z każdego płata wykrój szklanką po dwa kółka. Ułóż je na pokrytej pergaminem blasze do pieczenia.

2. Jajko wbij do miseczki, rozkłóć widel cem. Połowę krążków posmaruj rozmąconym jajkiem. Oprósz lekko solą i posyp pestkami słonecznika. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz na złoty kolor.

Reklama

3. Wędlinę oraz żółty ser pokrój w plasterki. Pomidory opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Jeśli chcesz, możesz sparzyć je wrzątkiem na sicie, przelać zimną wodą, a potem obrać ze skóry.

4. Przygotowane pomi dory pokrój w plasterki, usuń gniazda nasienne. Opłucz kilka listków sałaty i świeżych ziół.

5. Upieczone krążki z ciasta francuskiego wyjmij ostrożnie z piekarnika, lekko przestudź. Na połowie krążków rozłóż opłukaną i osuszoną sałatę, listki świeżych ziół, wędlinę, ser oraz pomidory. Oprósz je solą i pieprzem. Przykryj krążkami ze słonecznikiem.

Aby ciasto francuskie nie urosło za szybko, a potem gwałtownie nie opadło, do piekarnika wstaw żaroodporne naczynie lub foremkę z wodą. Pamiętaj też, by kilkanaście minut wcześniej rozgrzać dobrze piekarnik.

6 porcji, czas ok. 30 min; porcja – 360 kcal, cena 2,20 zł.

Dobra rada

Ciasto francuskie jest tłuste, nie smaruj więc bułeczek masłem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania dla dzieci

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: ● 35 dag mąki ● 15 dag cukru ● 3 łyżeczki proszku do pieczenia ● 1/4 łyżeczki soli ● 2 jajka ● 175 ml mleka ● 150 ml oleju ● 15 dag truskawek ● sos truskawkowy ● łyżeczka... więcej