Kokardkowa sałatka dla dzieci

Składniki: 25 dag makaronu kokardki, 1 puszka kukurydzy, sól, po 1 strąku czerwonej, żółtej i pomarańczowej papryki, pieprz, 1/2 ogórka sałatkowego, 10 dag suszonych kabanosów, 1/4 sałaty lodowej, 15 dag jogurtu, sok z cytryny, płynny miód, musztarda, oliwa

1. Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie, przepłucz zimną wodą. Pozostaw do osączenia i ostudzenia.

2. Kukurydzę osącz na sicie, połącz z makaronem. Strąki kolorowych papryk umyj, osusz. Przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Żółtą i pomarańczową paprykę odłóż do dekoracji. Czerwoną posiekaj w drobną kosteczkę. Dodaj do makaronu.

Reklama

3. Ogórek sałatkowy wyszoruj starannie, pokrój w małą kosteczkę. Kabanosy pokrój w krążki. Razem z ogórkami dodaj do pozostałych składników sałatki. Wymieszaj starannie. Na koniec do sałatki dodaj opłukane, osuszone i porwane na kawałki liście sałaty.

4. Na sos połącz jogurt z sokiem wyciśniętym ze sparzonej cytryny. Dodaj 2-3 łyżeczki płynnego miodu, oliwę i łyżeczkę łagodnej musztardy. Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Połącz z sałatką tuż przed podaniem. Aby danie bardziej podobało się dzieciom, ozdób je bajkowymi postaciami lub kwiatkami i motylkami wyciętymi z odłożonych połówek kolorowych papryk.

Do wycinania wzorków z papryki, żółtego sera, szynki, a także pieczywa tostowego lub surowego ciasta francuskiego najlepiej użyć foremek do ciasteczek. Pamiętaj przy tym, że lepsze (ostrzejsze) są metalowe formy.

8 porcji, czas ok. 25 min; porcja – 270 kcal, cena 1,90 zł.

Ozdobne figurki możesz też wycinać z żółtego sera.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania dla dzieci

Świat kobiety

Zobacz również

  • 10 porcji Składniki na 10 porcji: 1 op. ciasta na muffinki, 40 ml oleju, 1 jajko, 2 łyżki rodzynek, ziele ang., masa cukrowa, pomar. barwnik spożyw. więcej