Kompot z wiśni i jabłek

Składniki: ● 20 wiśni ● 1 jabłko ● 4 łyżeczki cukru ● prawdziwa wanilia

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Przygotowanie: 1. Owoce starannie umyj pod bieżącą wodą. 2. Z wiśni usuń pestki. Jabłko obierz ze skórki, podziel na połówki i wydrąż gniazda nasienne.

3. Do około pół litra wrzącej wody dodaj cukier, wanilię i wiśnie, a następnie zagotuj wszystkie składniki.

Reklama

4. Gdy wiśnie zmiękną, ostrożnie wyjmij je łyżką i do wciąż gotującego się wywaru wrzuć dwie połówki jabłka. Gotuj ok. 10 minut.

5. Przecedź i schłódź gotowy kompot. Podawaj rozcieńczony przegotowaną, ostudzoną wodą.

Przepisy: Małgorzata Strucińska, dietetyk

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania dla dzieci

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag mąki, 15 dag cukru pudru, sól, 27 dag masła, 3 żółtka, 2 łyżki syropu wiśniowego, dżem morelowy, 1 opakowanie lukru, kolorowe cukierki do dekoracji (lentilki) więcej