Lodowe ciasteczka

Składniki: 20 dag masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 op. cukru waniliowego, 2 żółtka, 25 dag mąki, 10 dag mielonych migdałów, olejek migd., 2 op. lukru, kolorowe barwniki, polewa, posypka, pisaki lukrowe.

Zdjęcie

Lodowe ciasteczka /123/RF PICSEL
Lodowe ciasteczka
/123/RF PICSEL

1. Masło pokrój. Dodaj cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, przesianą mąkę oraz zmielone migdały. Wlej kilka kropli olejku migdałowego.

2. Przygotowane składniki posiekaj, a potem szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i odłóż do lodówki na minimum 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 4 mm.

Reklama

3. Foremkami w kształcie lodowych pucharków wykrywaj duże ciastka. Możesz także przygotować szablon i wycinać ciastka nożem. Ułóż je na przykrytej pergaminem blasze. Piecz ok. 15 min w 180 st. Wyjmij, ostudź.

4. Lukier i polewę przygotuj wg przepisu. Większość lukru utrzyj z kolorowymi barwnikami. Oblewaj ciasteczka lukrem, ozdabiaj polewą, pisakami lukrowymi oraz cukrowymi posypkami.

Czas ok. 70 min; porcja – 160 kcal, cena 1 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania dla dzieci

Świat kobiety

Zobacz również

  • Kurczak po marokańsku

    Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus • 400 g udek z kurczaka bez kości • 1 cukinia •1 czerwona papryka •1 żółta papryka • 300 g fasolki szparagowej • 2 pomidory •1 cebula • 2 ząbki czosnku • 70 g... więcej