Lody dla dziecka: Przepisy

Klasyczne śmietankowe

Przygotowanie: Sparz 2 jajka i oddziel białka od żółtek. Ubij białka z 1/4 szklanki cukru, a żółtka zmiksuj z 1/4 szklanki cukru i łyżką ciepłej wody. Opakowanie śmietany kremówki (30 proc.) ubij na gęsto.

Reklama

Delikatnie wymieszaj razem wszystkie składniki, przełóż do formy i zamroź (na noc). Można dodać kostkę startej czekolady lub kilka zmiksowanych truskawek.

Sorbetowe

Przygotowanie: Zrobisz je ze zmiksowanych świeżych owoców, np.: wiśni, ananasa, truskawek, malin. Masę przełóż do foremek, do środka włóż patyczki i wstaw do zamrażarki.

Błyskawiczne

Przygotowanie: Wystarczy zamrozić wyciśnięty w domu sok z owoców lub jogurt owocowy.

Zdjęcie

/Mat. Prasowe
/Mat. Prasowe

Zdjęcie

/Mat. Prasowe
/Mat. Prasowe

Zdjęcie

Salaterka ceramiczna (Ekuch- nia, 21,13 zł). /Mat. Prasowe
Salaterka ceramiczna (Ekuch- nia, 21,13 zł).
/Mat. Prasowe

Zdjęcie

Forma do zamrażania lodów,  z 9 patyczkami  (Tchibo, 45 zł). /Mat. Prasowe
Forma do zamrażania lodów, z 9 patyczkami (Tchibo, 45 zł).
/Mat. Prasowe

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania dla dzieci

Olivia
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 1 jajko, 120 ml mleka, 25 dag mąki, proszek do pieczenia, 8 dag płatków kukurydzianych, 1 łyżka bułki tartej, 12 pałek kurczaka, olej, 1 cytryna, mielona słodka papryka, sól więcej