Marchew z kabaczkiem po 6. miesiącu

Składniki: ● 1/2 małej marchewki ● 1 plasterek kabaczka ● 1/2 ziemniaka ● 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła ● 1/2 żółtka

Zdjęcie

/mat. archiwalny
/mat. archiwalny

1. Marchewkę i ziemniak starannie umyj, obierz, pokrój w kostkę i włóż do około 200 ml wrzątku.

Reklama

2. Kabaczek umyj, obierz ze skórki, usuń pestki. Pokrój na mniejsze kawałki i gotuj razem z pozostałymi warzywami do miękkości.

3. Jajko sparz i ugotuj. Oddziel żółtko od białka. Dodaj pół żółtka do ugotowanych warzyw.

4. Zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą papkę.

5. Do dania dodaj oliwę z oliwek lub masło, a następnie ponownie zagotuj warzywną papkę.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania dla dzieci

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag mąki, 15 dag cukru pudru, sól, 27 dag masła, 3 żółtka, 2 łyżki syropu wiśniowego, dżem morelowy, 1 opakowanie lukru, kolorowe cukierki do dekoracji (lentilki) więcej