Mielone z makaronem

Składniki: 3 łyżki ryżu, 30 dag mięsa mielonego, 1/2 czerwonej cebuli, pieprz, 1 żółtko, sól , pół łyżeczki musztardy, 15 dag makaronu wstążki, kawałek marchewki, natka, 6 ziaren ziela angielskiego, majonez

1. Ryż wsyp do małego rondelka. Dodaj odrobinę soli. Wlej 6 łyżek wody. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem, aż ryż wchłonie wodę. Przestudź go lekko.

2. Mięso przełóż do miski, wsyp ugotowany ryż. Pół czerwonej cebuli obierz. Odkrój krążek, z którego potem zrobisz brwi pisklaków. Resztę posiekaj drobno. Dodaj do mięsa razem z żółtkiem, wymieszaj.

Reklama

3. Masę dopraw połową łyżeczki musztardy oraz solą i pieprzem do smaku. Starannie wyrób, uformuj trzy okrągłe kotlety. Ułóż je na pokrytej pergaminem blasze. Piecz 30 min w 180 st.

4. Makaron ugotuj wg przepisu, odcedź. Pulpety rozłóż na talerze, każdy owiń porcją makaronu. Pisklaki ozdób ustami z marchwi. Zrób oczy z majonezu i ziela angielskiego, cebulowe brwi i czupryny z natki.

3 porcje, czas ok. 45 min; porcja – 250 kcal, cena 2,30 zł.

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Mielone do diety malucha należy wprowadzać stopniowo i w małych iloś- ciach. Zacznij od chudego drobiu (indyk, kurczak) lub królika. Potem sięgnij po cielęcinę, młodą wołowinę, schab i szynkę wieprzową.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania dla dzieci

Świat kobiety

Zobacz również

  • Żabka z jajka dla niejadka

    Składniki na 4 porcje: 4 jajka, 1/2 ogórka typu wąż, 2-3 czarne oliwki, kilka listków sałaty masłowej lub innej, 8 ziarenek czerwonego pieprzu, 10 dag serka homogenizowanego, szczypiorek, sól. więcej