Mięsne muffiny z ziemniakami

Składniki: 40 dag mięsa mielonego, jajko, pół pęczka szczypiorku, bułka tarta, 4 ziemniaki, 3 łyżki mleka, 1 łyżka majonezu, 2 pomidory, sól, pieprz, mielona słodka papryka, 3 łyżki łagodnego keczupu.

1 Mięso mielone (drobiowe lub wieprzowo-wołowe) wyrób na gładką masę z jajkiem oraz łyżką keczupu. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec do masy dodaj połowę umytego i posiekanego szczypiorku. Uformuj 6 kulek.

Reklama

2 Przygotuj blachę lub foremki do muffinek (babeczek), wyłóż je papilotkami. Każdą kulkę z mięsa mielonego obtocz delikatnie w bułce tartej, włóż do formy. Całość wstaw do piekarnika. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 st.

3 Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki. Wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj do miękkości. Odlej. Połącz ze szczyptą mielonej papryki, mlekiem oraz majonezem. Utłucz lub zmiksuj na purée.

4 Na upieczonych muffinkach rozłóż plastry pomidorów. Masę ziemniaczaną przełóż do szprycy, wyciśnij na pomidory. Ozdób keczupem i resztą szczypiorku.

czas ok. 50 min; porcja – 260 kcal, cena 1,90 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania dla dzieci

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 4 duże ziemniaki, sól, 30 dag marchewek mini, 20 dag mrożonych różyczek kalafiora, 40 dag mielonego mięsa z indyka, jajko, bułka tarta, masło, olej, sól, pieprz, kilka łyżek groszku z... więcej