Migdałowe ruloniki
Składniki: 3 jajka, 1 op. cukru waniliowego, po 8 dag cukru kryształu i mąki, 4 dag migdałów, cukierki, po 10 dag masła i czekolady, 15 dag masy marcepanowej, cukier puder.
1 Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj na puszystą masę z cukrem waniliowym. Białka ubij na sztywno. Dalej ubijając, dodawaj stopniowo cukier kryształ. Połącz z żółtkami.
2 Do masy jajecznej dosypuj mąkę oraz drobno posiekane lub zmielone migdały. Zmiksuj. Gotowe ciasto wyłóż na pokrytą pergaminem blachę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. na 10 minut.
3 Czekoladę (najlepiej gorzką) połam na kawałki i rozpuść w gorącej kąpieli wodnej. Lekko przestudź, utrzyj na gładką masę razem z miękkim masłem.
4 Upieczony biszkopt zdejmij z blach, połóż pergaminem do góry. Usuń papier. Biszkopt zroluj i odstaw do przestudzenia. Następnie ponownie rozwiń i posmaruj przygotowanym kremem czekoladowym. Raz jeszcze zwiń roladę. Odłóż w chłodne miejsce do zastudzenia.
5 Masę marcepanową rozwałkuj na cienki płat (ok. 3 mm) na posypanej cukrem pudrem stolnicy. Posmaruj go delikatnie wodą. Na marcepanie ułóż przygotowaną roladę, zawiń ją dokładnie w rozwałkowany płat.
6 Roladę pokrój w plasterki, tworząc słodkie ślimaczki. Każdą porcję udekoruj kolorowymi cukierkami (np. lentilkami).
czas ok. 70 min; porcja – 240 kcal, cena 1,50 zł
Artykuł pochodzi z kategorii: Dania dla dzieci
Zobacz również
-
Składniki: 3 dag drożdży, 2 łyżki cukru, 3/4 l mleka, 15 dag mąki, 4 jajka, sól, 12 dag kwaśnej śmietany, 15 dag truskawek, 3 banany, 20 dag twarogu, 25 dag mascarpone, 1 op. cukru waniliowego,... więcej