Misiowe śniadanko

Składniki: 31,5 dag drożdży 3350 ml mleka 33 łyżki cukru 325 dag mąki 31 jajko, sól 31 szklanka muesli 3banan i dowolne drobne owoce do dekoracji 3olej

1 Drożdże pokrusz do garnuszka, dodaj pół łyżki cukru i wlej odrobinę ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Wymieszaj starannie, odstaw zaczyn do wyrośnięcia.

2 Do dużej miski przesiej mąkę ze szczyptą soli. Wlej pozostałe ciepłe mleko, wbij całe jajko. Dodaj resztę cukru. Na koniec do przygotowanych składników dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Całość wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem, aby ciasto podwoiło swoją objętość.

Reklama

3 Na patelni rozgrzej olej. Partiami smaż placuszki: 4 większe, 8 średnich oraz 12 mniejszych. Osącz je na bibule z nadmiaru tłuszczu.

4 Na środku każdego talerzyka ułóż po jednym dużym placku, który będzie buźką misiaczka. U góry, w miejscu uszu, połóż po dwa najmniejsze placki (schowaj je częściowo pod dużym plackiem).

5 Resztę malutkich placuszków przekrój na pół. Połówki umieść w miejscu policzków (wewnętrzną stroną do góry). Zrób oczy z plasterków bananów. Innych owoców użyj do imitacji noska, zębów i źrenic. Pod buźką rozsyp muesli. Zrób łapki ze średnich placuszków. Podaj misia.

czas ok. 35 min; porcja – 300 kcal, cena 1,50 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania dla dzieci

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: ● 35 dag mąki ● 15 dag cukru ● 3 łyżeczki proszku do pieczenia ● 1/4 łyżeczki soli ● 2 jajka ● 175 ml mleka ● 150 ml oleju ● 15 dag truskawek ● sos truskawkowy ● łyżeczka... więcej