Morelowy łosoś. Po 12. miesiącu

Składniki: ● 200 g fileta z łososia ● 1 łyżeczka soku z cytryny ● 5 suszonych moreli ● 1/3 małego opakowania jogurtu naturalnego (ok. 50 g) ● suszone zioła: bazylia, tymianek, oregano ● świeża natka pietruszki.

Zdjęcie

/123/RF PICSEL
/123/RF PICSEL

Zdjęcie

/123/RF PICSEL
/123/RF PICSEL

Przygotowanie:

Włóż morele do kubka, zalej je wrzątkiem. Kiedy zmiękną, wyjmij je i osusz papierowym ręcznikiem. Filet umyj, skrop sokiem z cytryny, posyp ziołami. Pokrój kilka moreli i obłóż nimi rybę. Nagrzej piekarnik do temperatury około 170ºC.

Reklama

Zapiekaj rybę w folii aluminiowej lub rękawie do pieczenia przez około 25 minut. W międzyczasie zmiksuj pozostałe morele i jogurt. Powstanie z nich aksamitny sos do polania upieczonego łososia. Przed podaniem przysmak udekoruj natką pietruszki.

Zdjęcie

/123/RF PICSEL
/123/RF PICSEL

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania dla dzieci

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 3 jajka, po 25 dag cukru i mielonego białego sera, 150 ml oleju, 25 dag mąki, 1 op. proszku do pieczenia, 10 dag czekoladowych kropelek, dżem, 15 dag masy cukrowej, czerwony i zielony... więcej