1 Ciasto na muffinki (w proszku) przesyp do miski. Dodaj 110 ml wody, olej i jajko. Starannie zmiksuj lub utrzyj. Wsyp namoczone i osączone rodzynki, wymieszaj.
2 Przygotuj dwie okrągłe formy różnej wielkości (np. żaroodporne miski). Rozlej do nich przygotowane ciasto. Formy wstaw do piekarnika. Piecz korpus i głowę bałwanka ok. 35 minut w temp. 160 st. Po upieczeniu wyjmij i pozostaw do ostudzenia.
3 Gotową masę cukrową (15 dag) lub marcepan podziel na dwie nierówne części. Z jednej oderwij kawałek. Zagnieć go z odrobiną barwnika spożywczego. Jasne kawałki masy rozwałkuj cienko. Owiń upieczone ciasto, formując dwie kule. Większą ustaw na talerzu.
4 Za pomocą wykałaczek umocuj na niej mniejszą kulę. Kolejną wykałaczkę użyj do przymocowania nosa (ponacinaj go jak marchewkę). Zrób oczy z ziela angielskiego. Na koniec dowolnie ozdób bałwanka.
czas ok. 70 min; porcja – 240 kcal, cena 1 zł