Naleśniki pszczółki

Składniki na 4 porcje: na naleśniki 12 dag mąki pszennej, 325 ml mleka, 100 ml śmietanki kremówki 30 proc., 2 jajka, 3 łyżeczki cukru, ½ łyżeczki skórki otartej z cytryny, szczypta soli Na nadzienie: 15 dag sera białego, 1-2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 żółtko, 3-4 łyżeczki cukru Ponadto: 4 połówki brzoskwiń z puszki, jagody, porzeczki lub rodzynki, czerwona i zielona polewa owocowa

Przygotowanie:

1. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier oraz sól, wymieszaj. Wbij  jajka, wlej mleko oraz śmietankę, zmiksuj. Na koniec dodaj skórkę otartą z cytryny, wymieszaj. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsca na ok. 60 min. Na rozgrzaną patelnię wylewaj porcje ciasta, rozprowadzając je równomiernie, kolistym ruchem po całej patelni. Smaż z obu stron na lekko złoty kolor.

Reklama

2. Ser rozdrobnij widelcem. Dodaj żółtko, jogurt oraz cukier do smaku, dokładnie wymieszaj. Naleśniki posmaruj nadzieniem serowym, złóż w trójkąty. Na talerzu rozłóż  4 naleśniki tworząc z nich skrzydełka. Na środku pomiędzy naleśnikami ułóż połówki brzoskwiń tworząc tułów i głowę. Z owoców lub rodzynek zrób oczy, czerwoną polewą narysuj czółki.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 350 kilokalorii.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania dla dzieci

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag mięsa mielonego, jajko, pół pęczka szczypiorku, bułka tarta, 4 ziemniaki, 3 łyżki mleka, 1 łyżka majonezu, 2 pomidory, sól, pieprz, mielona słodka papryka, 3 łyżki łagodnego... więcej