Przygotowanie:
1. Szpinak umyj, osusz, drobno posiekaj. Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj jajka, mleko, wodę oraz olej, zmiksuj. Następnie dodaj posie- kany szpinak, zmiksuj blenderem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryj i odstaw na ok. 30 min. Na rozgrzaną, delikatnie natłuszczoną patelnię wylewaj rozmieszane za każdym razem ciasto, rozprowadzając je równomiernie, kolistym ruchem, po całej patelni i smaż z obu stron.
2. Pierś kurczaka ugotuj w wodzie lub na parze. Gdy wystygnie, podziel na mniejsze kawałki. Pomidory pokrój w paski. Do miski włóż mięso, dodaj pomidory oraz 1-2 łyżki oleju z pomidorów. Rozdrobnij blenderem, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie dodaj śmietanę lub jogurt oraz keczup, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
3. Naleśniki posmaruj pastą, zwiń i pokrój w roladki. Rozłóż na talerzu. Z pasków drobno pokrojonej marchewki lub papryki zrób nóżki i czułki.
Przygotowanie: 50 minut. Sztuka: 330 kilokalorii.