Oliwki i frytki dla dziecka

Czy dwulatkowi nie zaszkodzą oliwki? Chętnie poczęstowałabym nimi mojego synka.

Zdjęcie

/123/RF PICSEL
/123/RF PICSEL

Można je podawać już maluchowi po 2.-3. roku życia – pod warunkiem, że toleruje on tak wyraziste smaki. To świetna przekąska dla niejadka – doskonale zaostrza apetyt. Oliwki należy jednak traktować wyłącz-nie jako urozmaicenie jadłospisu, a nie jego stały punkt. Są dostępne w postaci marynowanej w solance lub w oliwie. Dla maluchów lepsze będą oliwki bez pestek. Wybierając przekąski nadziewane, unikajmy tych, które mogą być dla dziecka zbyt ostre, np. z papryką. Nie zaszkodzi natomiast poczęstować malucha tapenadą – pastą do smarowania pieczywa, zrobioną z drobno posiekanych lub zmielonych czarnych oliwek, doprawionych odrobiną przeciśniętego przez praskę czosnku i oliwą. Domowe frytki

Mój dwuipółletni synek uwielbia frytki. Jak je przyrządzić, aby były zdrowe?

Reklama

Frytki nie należą do przysmaków zalecanych dzieciom. Jednak te przygotowane w odpowiedni sposób w domu na pewno są zdrowsze niż przekąska z fast foodu. Świeże ziemniaki pokrojone w słupki, opłukane i osuszone w papierowym ręczni ku należy usmażyć na świeżym oleju, np. rzepakowym. Trzeba jednak pamiętać, że to bardzo kaloryczna przekąska, więc lepiej przygotowywać ją dziecku wyłącznie na specjalne okazje.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania dla dzieci

Zobacz również

  • Składniki: 320 dag filetu z indyka 34 młode marchewki 31 pietruszka 3kawałek selera 31 łyżka masła 32 ziemniaki 32 łyżki gęstej śmietany 3sól, pieprz 3cukier 32 tosty pszenne, szczypiorek więcej