Piernikowe stadko

Składniki: 56 dag mąki, 30 dag cukru pudru, 1 łyżka kakao, 5 dag masła, 3 łyżki miodu, 2 łyżki rumu, 1 łyżka sody oczyszczanej, 1 łyżka przyprawy do pierników, 3 jajka, białko, 1 op. lukru, 15 dag czekolady, 5 łyżek śmietany.

1 Mąkę przesiej do miski razem z cukrem pudrem oraz kakao. Dodaj miękkie masło, naturalny płynny miód, rum, sodę oczyszczoną, przyprawy do piernika i 3 całe jajka.

2 Z przygotowanych składników zagnieć starannie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na dwa dni. Ciasto musi poleżeć.

Reklama

3 Po tym czasie ciasto wyjmij, rozwałkuj na płat o grubości ok. 4 mm. Foremkami wykrawaj zwierzątka. Rozłóż je na pokrytej pergaminem blasze. Wstaw do piekarnika i piecz około 20 minut w temp. 180 st.

4 Upieczone ciasteczka posmaruj rozmąconym białkiem, a potem pozostaw w piekarniku do wystudzenia. Lukier przygotuj według przepisu. Zimne ciasteczka dekoruj słodkimi wzorkami. Odłóż do zastudzenia.

5 Czekoladę połam na małe kawałki, wrzuć do garnuszka, dodaj śmietanę (12 proc.). Ogrzewaj w gorącej kąpieli wodnej, cały czas mieszając.

Powstałą masę czekoladową leciutko przestudź. Posmaruj nią połowę zwierzątek, przykryj resztą ciastek. Dociśnij, pozostaw do zastudzenia.

40 sztuk, czas ok. 120 min; porcja – 140 kcal, cena 40 gr

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania dla dzieci

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 320 dag filetu z indyka 34 młode marchewki 31 pietruszka 3kawałek selera 31 łyżka masła 32 ziemniaki 32 łyżki gęstej śmietany 3sól, pieprz 3cukier 32 tosty pszenne, szczypiorek więcej