Pomidorowa z kluskami po 18. miesiącu

Składniki: 20-25 dag kurczaka, 1 pęczek włoszczyzny, 1 jajko , 2-3 pomidory, 1 łyżeczka masła, 1-2 łyżeczki jogurtu naturalnego, sól, 2 łyżki mąki pszennej, koperek

Reklama

1. Mięso umyj, zalej ok. 1 l gorącej wody i zagotuj. Gdy będzie lekko miękkie, włóż do niego umytą i obraną włoszczyznę.

2. Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki i podziel na części. Ugotuj je w niewielkiej ilości wody z łyżeczką masła, a następnie zmiksuj na gładką papkę. Dodaj do wywaru i zagotuj.

3. Aby przygotować ciasto na lane kluski, mąkę rozrób z jajkiem i odrobiną wody. Wlewaj strumieniem do gotującej się zupy.

4. Zupę dopraw do smaku jogurtem naturalnym.

5. Przed podaniem posyp pomidorową koperkiem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania dla dzieci

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 1 jajko, 120 ml mleka, 25 dag mąki, proszek do pieczenia, 8 dag płatków kukurydzianych, 1 łyżka bułki tartej, 12 pałek kurczaka, olej, 1 cytryna, mielona słodka papryka, sól więcej