Pożywne śniadanie dla dziecka

Właściwie skomponowany pierwszy posiłek pozwoli malcowi dobrze zacząć dzień, wzmocni jego odporność i... uchroni go przed nadwagą!

Specjaliści od dawna przekonują, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Dlaczego? – Po nocnej przerwie we krwi spada poziom glukozy, która jest głównym „paliwem” dla mózgu. Aby malec mógł zacząć sprawnie myśleć, powinien zjeść wartościowy posiłek – wyjaśnia dr Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka.

Poranny zastrzyk energii jest również potrzebny układowi odpornościowemu dziecka. Różne badania wykazują, że maluchy, które regularnie jedzą śniadania, mniej chorują. Rzadziej też mają nadwagę. – Zjedzenie śniadania pobudza metabolizm, dzięki czemu potem spalanie energii jest szybsze – mówi dr Stolarczyk.

Reklama

Niemowlęciu na śniadanie podaje się mleko mamy lub modyfikowane. Pierwsza zmiana w śniadaniowym menu następuje dopiero po 4.-6. miesiącu (w zależności od tego, czy brzdąc był karmiony sztucznie, czy naturalnie).

Maluch na tym etapie potrzebuje już bardziej treściwych posiłków, więc dostaje pierwszą łyżeczkę i miseczkę, w której zaczynają się regularnie pojawiać kleiki na mleku i kaszki – zarówno o smaku naturalnym, jak i owocowym.

Po 1. urodzinach brzdąc może zacząć jeść o wiele więcej produktów. Niestety, im szersze menu do wyboru, tym łatwiej o błędy dietetyczne. Jednak możesz ich uniknąć.

Wystarczy, że zadbasz, by o poranku malec dostał coś do do picia (najlepiej herbatkę owocową lub wodę) oraz talerzyk, na którym pojawią się przysmaki z każdej z grup, które przedstawiamy poniżej.

Mleko i jego przetwory

Produkty mleczne dostarczają maluchowi przede wszystkim białka – budulca wszystkich tkanek organizmu oraz wapnia – niezbędnego, by zęby i kości dziecka były mocne.

Aby smyk miał pod dostatkiem tych składników, każdego dnia powinien wypić dwie i pół szklanki mleka (600 ml) lub kakao, mlecznego koktajlu czy jogurtu. Najlepiej też, by 1/3 tej porcji otrzymał właśnie podczas pierwszego posiłku.

Wędlina, jaja lub ryby

Te produkty dostarczą maluszkowi pełnowartościowego białka, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, żelaza, cynku, a także witamin z grupy B oraz witaminę D (tę ostatnią zawierają tylko ryby i żółtko jaja).

Najlepiej, by brzdąc jadał je na zmianę. Jeśli więc jednego dnia zaserwujesz dziecku kanapkę z wędliną, innego podaj mu kromkę z jajkiem lub pastą rybną.

Owoce i warzywa

Maluch powinien jadać je 5 razy dziennie. Są bowiem doskonałym źródłem wielu witamin, a także soli mineralnych (jak magnez, potas, żelazo), poprawiającego trawienie błonnika oraz wielu innych cennych składników.

Co rano na talerz smyka powinny trafić np.: 2 nieduże liście sałaty oraz plasterek pomidora, 2-3 plasterki ogórka plus pasek papryki, 1/3 banana lub brzoskwini lub 1/2 moreli, śliwka oraz kilka sztuk winogron.

Takie przysmaki możesz serwować dziecku samodzielnie albo jako dodatki, np. do kanapek, past, sałatek oraz twarożków – zarówno pikantnych, jak i tych przyrządzanych na słodko.

Pieczywo, muesli, kasze

Im ciemniejsze pieczywo i mniej przetworzone płatki (np. owsiane), tym bogatsze w wartości odżywcze i błonnik. Dlatego dziecku po 2. urodzinach na zmianę z białym pieczywem proponuj też sitkowe, razowe, graham.

Zamiast częstować brzdąca słodzonymi płatkami smakowymi, podaj mu np. kaszę jaglaną, muesli czy owsiankę z dodatkiem musu owocowego.

Konsultacja: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka. Tekst: Blanka Wolniewicz.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania dla dzieci

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: ● 35 dag mąki ● 15 dag cukru ● 3 łyżeczki proszku do pieczenia ● 1/4 łyżeczki soli ● 2 jajka ● 175 ml mleka ● 150 ml oleju ● 15 dag truskawek ● sos truskawkowy ● łyżeczka... więcej