Pożywny i zdrowy zestaw śniadaniowy

Składniki: 2 bułki, 4 plasterki gotowanej szynki, 10 dag białego sera typu włoskiego, pół ogórka sałatkowego, po pół strąka czerwonej, zielonej i żółtej papryki, masło, sól, słodka papryka.

1 Bułki (z makiem, dynią słonecznikiem lub innymi ziarnami) przekrój na połówki. Plasterki szynki wykrój tak, by nie wystawały poza bułki (najlepiej kup wędlinę w okrągłych plasterkach).

2 Biały ser typu włoskiego (np. capri lub sorento) pokrój w niezbyt cienkie plasterki, oprósz solą oraz mieloną słodką papryką.

Reklama

3 Pół ogórka sałatkowego umyj pod bieżącą wodą, obierz ze skórki, pokrój wzdłuż na ćwiartki. Opłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem kuchennym oraz oczyść z pestek kolorowe papryki. Miąższ przygotowanych papryk pokrój w podłużne paseczki.

4 Przekrojone bułki posmaruj masłem, obłóż plasterkami szynki oraz doprawionego serka. Owiń w papier lub umieść w dużych papilotkach. W kawałki folii aluminiowej pozawijaj ćwiartki ogórka oraz papryki. Spakuj do szkoły.

czas ok. 10 min; porcja – 240 kcal, cena 3,30 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania dla dzieci

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1 jajko, 120 ml mleka, 25 dag mąki, proszek do pieczenia, 8 dag płatków kukurydzianych, 1 łyżka bułki tartej, 12 pałek kurczaka, olej, 1 cytryna, mielona słodka papryka, sól więcej